Tjänstebilen står ohotad – trots rusande kostnader för företagen

I en kundundersökning genomförd av Sveriges största fleet management-företag Ziklo (f.d. CarPay Fleet) tillfrågades svenska företag om hur de hanterar sina tjänstebilsbudgetar nu när kostnaderna skjuter i höjden. Svaret är att tjänstebilen får fortsätta att kosta.

De flesta är redo att öppna plånboken

62% av företagen är beredda att öka sin tjänstebilsbudget medan bara 5% är intresserade av att ersätta tjänstebilen med andra transportalternativ. Trots tuffa tider är hela 62% också beredda att ta en högre kostnad för att medarbetarna ska kunna köra mer hållbart! 

I undersökningen som gick ut till 640 svenska företag fick bilansvariga svara på frågor om hur de hanterar de nu kraftigt stigande tjänstebilskostnaderna. Och 62% av företagen är beredda att öka sina budgetar. 75% av dessa är beredda att skjuta till 1 000 – 3 000 kronor per bil och månad, och 8% kan tänka sig att öka budgeten ännu mer, det vill säga en kostnadsökning som för vissa passerar 40%. 

– Jag tror det är ett tecken på hur viktig hållbarhetsfrågan blivit för svenska företag. Det går inte att backa i sin omställningsresa, och jag upplever att man är villig att låta andra delar av budgetstrukturen bära elbilarna för att företaget ska nå sina hållbarhetsmål.
Erik Bergsten, Försäljningschef Fleet Services

Medarbetarna får dra sitt strå till stacken

Många företag kombinerar sina budgettillskott med åtgärder som direkt påverkar medarbetarna: 29% av företagen låter medarbetarna vara med och finansiera kostnadsökningen via högre löneavdrag. Bland dessa ökar 42% medarbetarens löneavdrag med 1 000 – 3 000 kronor per månad, och 7% med mer än 3 000 kronor per månad. Hos 31% av företagen får medarbetarna från och med nu också bara välja mindre exklusiva bilar. Bara 5% av företagen som svarat är intresserade av att ersätta tjänstebilen med andra transportalternativ, och anger då företagets egna poolbilar och privatbil mot ersättning som sina lösningar. 

– Undersökningen bekräftar det vi hör i vår dagliga dialog med kunderna, säger Erik Bergsten, försäljningschef för Fleet Services hos Ziklo. Företagen gör vad de kan för att hålla i plånboken och mixar åtgärder för att täcka kostnadsökningen. I verksamheter där bilen verkligen är ett viktigt arbetsverktyg är man beredd att ta de kostnader som krävs, medan man i organisationer där företagsbilen har mer av förmånskaraktär kommer att skjuta över en större del av kostnadsökningen på förarna. 

Hållbarheten får kosta 

Ett annat intressant ställningstagande som framkommit i undersökningen är att hela 62% av företagen är beredda att ta en högre kostnad för att medarbetarna ska kunna välja elbil – trots de allt tuffare ekonomiska tiderna. 

– Jag tror det är ett tecken på hur viktig hållbarhetsfrågan blivit för svenska företag. Det går inte att backa i sin omställningsresa, och jag upplever att man är villig att låta andra delar av budgetstrukturen bära elbilarna för att företaget ska nå sina hållbarhetsmål, säger Erik Bergsten och fortsätter: 

– Sedan ska vi inte sticka under stol med att förarupplevelsen också har betydelse. Vi vet att många som har kört elbil inte kan tänka sig att byta tillbaka till fossilbil. För ekonomins och komfortens skull så klart, men också av samvetsskäl. Och det är ju precis den utvecklingen vi vill se; ett samhälle där företagen och konsumenterna driver efterfrågan på mer hållbara val, avslutar Erik Bergsten. 

 
Ziklos undersökning gick ut till bilansvariga på 640 svenska företag under mars-april 2023. 

För mer information om undersökningen

Vill du veta mer om undersökningen och Ziklo Fleet Services, vänligen kontakta: