Vårt arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Behöver du lämna kund­kännedoms­uppgifter?

Om du är kund hos oss och vill använda våra tjänster har du förmodligen blivit ombedd att lämna uppgifter för kundkännedom. Det gör du enkelt direkt via länken nedan. För att lämna uppgifter behöver du kunna identifiera dig, så se till att ha ditt BankID redo. 

Varför ställer vi frågor?

Tycker du att det verkar konstigt att vi undrar vad du tjänar, var dina pengar kommer från eller om du är politiskt aktiv? Anledningen är något som kallas Penningtvättslagen och det innebär att vi som bank måste bedöma risker att vår verksamhet missbrukas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Därför behöver vi enligt lag veta vem du som kund är, pengarnas ursprung och varför vissa transaktioner genomförs.

Hur påverkar det dig som privatkund?

För dig som är kund eller vill bli kund hos oss innebär det förstås inte några konstigheter. Inte mer än att vi ibland behöver ställa lite fler frågor. Vi är skyldiga att kontrollera din identitet i olika situationer, som när du vill skaffa ett kreditkort. När du sätter in pengar hos oss kan det hända att vi undrar var dina pengar kommer ifrån. I vissa fall kan vi även behöva se avtal, kvitton, fakturor eller andra handlingar som bekräftar din förklaring. Självklart är all information om dig hemlig och vår banksekretess gäller precis som vanligt.

En leende person.

När får vi inte utföra en tjänst?

Ibland får vi enligt lag inte utföra en önskad tjänst. Bland annat när du inte kan visa en giltig ID-handling eller lämna en godtagbar förklaring till varför du vill få en viss tjänst utförd. Om vi inte följer lagen kan såväl den enskilde medarbetaren som hjälper till i ärendet som vår bank straffas av Finansinspektionen.

Vill du veta mer?

På Finansinspektionens och Bankföreningens hemsidor finns information för dig som vill veta mera om lagen och reglerna som gäller.

Läs en sammanfattning av Ziklo Banks åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.