Lär om privatleasing

Här förklarar vi hur privatleasing fungerar och vad du behöver tänka på när du ska teckna ett avtal.

Att leasa är att hyra

Privatleasing innebär att du hyr en bil under en viss tid. Du köper alltså inte bilen, utan har tillgång till den mot att du betalar en månatlig leasingavgift/hyra. Eftersom du inte köper bilen behöver du inte lägga någon kontantinsats, och när leasingperioden är slut lämnar du helt enkelt tillbaka bilen till handlaren.  

Leasingavgift och andra kostnader

Din månatliga leasingavgift bestäms av vilken bil du väljer, men också av leasingperiodens längd och av hur långt du vill kunna köra under leasingperioden. I månadskostnaden ingår vanligtvis serviceavtal, försäkring och ibland också vägassistans. Du får allting bekvämt paketerat på en månadsfaktura. Om du vill ha tillbehör som dragkrok eller vinterdäck så kan du lägga till det när du beställer bilen och du betalar då lite mer varje månad. Din återförsäljare hjälper dig med det. Det som inte ingår i leasingavgiften är drivmedel, fordonsskatt, vägtullavgifter, tilläggsförsäkringar och andra bilrelaterade produkter och tjänster.

Ung man med solglasögon stiger in i en bil
Baklyktan på en modern elbil i ett parkeringshus

Leasingavgiften är oftast rörlig

Eftersom leasingavtalet vanligtvis bygger på en underliggande rörlig ränta så är leasingavgiften oftast rörlig. Går räntan upp så gör leasingavgiften det också, och vice versa. Man brukar säga att leasingavgiften är beroende av marknadsränta ”vid var tid”. Vi räntejusterar våra leasingavtal byggda på rörlig ränta månadsvis, och följer den marknadsmässiga prissättningen.

Om du föredrar att få en helt förutsägbar månadskostnad så kan du välja ett leasingavtal baserat på fast ränta. Du får då en leasingavgift som är fast under hela leasingperioden.

Viktigt att komma ihåg: Om den ränta som avtalet är baserat på skulle förändras under perioden mellan offertens upprättande och billeveransen så kommer den leasingavgift som anges i offerten att justeras på motsvarande sätt. Detta gäller för alla leasingavtal – både de som är baserade på rörlig ränta och de som är baserade på fast ränta.

Du väljer avtalsperiod

En leasingperiod löper vanligtvis över tre år, men du kan också välja en längre eller kortare avtalsperiod. Tänk noga igenom vilken bindningstid som passar dig; för du får oftast betala en extra avgift om du bryter ditt leasingkontrakt i förtid.

En sjö i skogslandskap med ett par enstaka hus längst vattnet

Tänk till om körsträckan

Leasingavtalet ska ange hur långt du får lov att köra under leasingperioden. Den vanligaste körsträckan är 1 500 mil/år. Om du kör mer än vad avtalet säger så får du betala en övermilskostnad när du lämnar tillbaka bilen. Därför är det bra att tänka till om vilken körsträcka som passar just dig innan du skriver på avtalet. Övermilskostnaden finns alltid specificerad i avtalet, så du i förväg kan se vad varje mil utöver de avtalade kommer att kosta.

Slitage – normalt och onormalt

När du leasar en bil har du ansvar för att hålla den i gott skick. Att bilen får visst slitage under leasingperioden är helt i sin ordning – du ska ju kunna använda den – men om bilen har skador eller onormalt slitage när du lämnar tillbaka den så får du betala för det. Vad som räknas som normalt respektive onormalt slitage kan du läsa mer om i den skötselguide som medföljer våra leasingavtal. Du kan också be din bilhandlare att berätta mera.

Hand på ratten i solnedgång
Gråhårig kvinna tittar mot solen

Privatleasingskydd ger extra trygghet

Med vårt privatleasingskydd skyddar dig vid betalningssvårigheter. Vårt privatleasingskydd betalar dina leasingavgifter i upp till 12 månader om du skulle bli arbetslös, om du inte kan arbeta på grund av sjukdom eller om du skulle råka ut för en längre sjukhusvistelse. Den ger även ersättning vid dödsfall, genom att ge en närstående möjlighet att lösa hela eller delar av leasingavtalet. När du tecknar vårt privatleasingavtal hos någon av våra återförsäljare så ingår privatleasingskyddet kostnadsfritt i tre månader och därefter kan du förlänga det om du vill.

  • En häst på en åker sedd från förarsätet i en bil

    Funderar du på att köpa bil?

    Om du vet med dig att du kommer att använda din bil mycket så kan det vara fördelaktigare att ta ett lån och köpa bilen. Att köpa en bil innebär så klart en investering, men det ger oftast den lägsta bilkostnaden i långa loppet.

  • Kvinna vänder sig mot kameran bredvid person i hatt

    Du kanske kan få bil via jobbet?

    Vet du om att man kan få bil via jobbet på fler sätt än som tjänstebil? För dig som inte kan få den sortens förmån finns alternativet personalbil. Förmånligt för dig och kostnadsneutralt för din arbetsgivare.