Vårt arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Behöver du lämna kund­kännedoms­uppgifter?

Om du är kund hos oss och vill använda våra tjänster har du förmodligen blivit ombedd att lämna uppgifter för kundkännedom. Det gör du enkelt direkt via länken nedan. För att lämna uppgifter behöver du kunna identifiera dig, så se till att ha ditt BankID redo. 

Varför ställer vi frågor?

Tycker du att det verkar konstigt att vi undrar vad du tjänar, var dina pengar kommer från eller om du är politiskt aktiv? Anledningen är något som kallas Penningtvättslagen och det innebär att vi som bank måste bedöma risker att vår verksamhet missbrukas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Därför behöver vi enligt lag veta vem du som kund är, pengarnas ursprung och varför vissa transaktioner genomförs. 

Vad innebär det för dig som är företagskund?

Du som representerar ett företag måste kunna visa giltig ID-handling och att du har rätt att företräda företaget. Dessutom måste du uppge vem som är verklig huvudman, det vill säga den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar företaget. Det kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon agerar åt dem. Om det inte finns någon verklig huvudman ska VD, styrelseordförande eller liknande befattningshavare betraktas vara företagets verkliga huvudman. Informationen bidrar till att bekämpa såväl penningtvätt som finansiering av terrorism. Du måste också vara beredd att svara på frågor om företagets verksamhet, omsättning och hur ni kommer att använda våra tjänster.

När får vi inte utföra en tjänst?

Ibland får vi enligt lag inte utföra en önskad tjänst. Bland annat när du inte kan visa en giltig ID-handling eller lämna en godtagbar förklaring till varför du vill få en viss tjänst utförd. Om vi inte följer lagen kan såväl den enskilde medarbetaren som hjälper till i ärendet som vår bank straffas av Finansinspektionen.

Vill du veta mer?

Läs en sammanfattning av Ziklo Banks åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (AML/CFT).

På Finansinspektionens och Bankföreningens hemsidor finns information för dig som vill veta mera om lagen och reglerna som gäller.