Personalbil
Ett förmånligt sätt att ha bil.

Har du möjlighet till personalbil via ditt företag? Det innebär att du kan köra en ny, säker och hållbar bil. Till en kostnad som är lägre än om du leasar eller äger bilen privat. Och för företaget kostar det noll kronor.

Lägre bilkostnader för dig som kör

En personalbil är ett förmånligt sätt för dig som anställd att ha en bil. Det är företaget som leasar bilen och du behöver inte tänka på lån eller kontantinsats. Du betalar för bilen via s.k. löneväxling. Det innebär att du betalar ett förmånsvärde (nettolöneavdrag) samt ett bruttolöneavdrag. Se exempelkalkylen längre ner på sidan, som även tar hänsyn till att företaget får lägre sociala avgifter när din lön minskar.

Bekymmersfritt bilinnehav

Service och försäkring ingår i Personalbil, så det behöver du inte hantera och du vet dessutom alltid vad bilen kostar varje månad vilket underlättar din planering. Du behöver heller inte oroa dig för det framtida restvärdet när det är dags att byta bil, eftersom det är företaget som leasar bilen. 

Fördelaktigt för företaget

Personalbilar kostar inte företaget någonting om man jämför med en förmånsbil. Det innebär att företaget betalar leasingavgiften och gör i sin tur ett avdrag på medarbetarens lön som motsvarar totalkostnaden för bilen (TCO). Leasingformen är operationell leasing med garanterade restvärden samt garanterade service- och reparationskostnader. Vi hjälper er och tar fram individuella Personalbilsofferter som redovisar bruttolöneavdrag och den totala nettokostnaden, som avgörs av vilken bil som väljs och körsträckan per år, privat och i tjänsten.

  • Hållbara tankar

    Att kunna erbjuda dina medarbetare en ny, säker och hållbar bil är en fin och uppskattad förmån. Det gör det även attraktivt för arbetssökande och ger en positiv bild mot kunderna och omvärlden.

  • Enkelt och bekvämt

    Personalbil innebär minimal administration för dig på företaget. En gång per månad kommer en tydligt specificerad samlingsfaktura för samtliga bilar. 

  • Alla större bilmärken

    Vi finansierar alla bilmärken och ni kan erbjuda medarbetarna de märken som passar företagets framtoning och den anställdes plånbok.

Kvinna i bil

Vad kostar en personalbil?

Här ser du ett räkneexempel som visar din och företagets kostnad för personalbilen. Exemplet utgår från en bilkostnad på 8 500 kr och ett förmånsvärde på 5 800 kr. Nettolöneavdraget motsvarar alltid bilens förmånsvärde.

Arbetsgivarens totalkostnad: 8 500 kr

Ditt nettolöneavdrag: - 5 800 kr

Kvarvarande bilkostnad för arbetsgivaren: 2 700 kr

Eftersom arbetsgivaren inte behöver betala sociala avgifter (31,42%) på bilkostnaden ska du heller inte få löneavdrag för det. Den kvarvarande bilkostnaden (som ska täckas av ditt bruttolöneavdrag) minskas därför med en summa motsvarande de sociala avgifterna på beloppet: 2 700/1,3142 = 2 054 kr

För att få fram total månadskostnad efter skatt drar din arbetsgivare av marginalskatt (exempelvis 50%) på det framräknade bruttolöneavdraget: 2 054 x 0,5 = 1 027 kr

Personalbilskalkylen

För arbetsgivaren

 

För dig som anställd

 
Bilens totalkostnad:  8500 kr Nettolöne­avdrag: 5800 kr
Ditt netto­löneavdrag: -5800 kr Bruttolöne­avdrag: 2054 kr
Ditt brutto­löneavdrag: -2700 kr Marginalskatt på bruttolöne­avdrag (50%): -1027 kr
Personalbils­kostnad: 0 kr Total månadskostnad: 6827 kr

Hitta rätt form för era företagsbilar

Med våra erbjudanden Small, Medium och Large Fleet är det lätt att hitta en lösning som passar just ditt företag. Vi erbjuder finansiering, administration och hantering av företagets alla bilar och bilrelaterade kostnader.

Förmånsbil via tjänsten

Kan du få en Förmånsbil via ditt jobb? Det är en förmånlig lösning för dig som förare. Det innebär att företaget står för kostnaden på bilen och du betalar via ett förmånsvärde.