Förmånsbil
Ett smidigt sätt att ha bil via jobbet.

Med förmånsbil är det din arbetsgivare som står för kostnaden för bilen, medan du som anställd betalar ett förmånsvärde. Det gör att din bilkostnad blir lägre än om du köper eller leasar bilen som privatperson.

Vad innebär Förmånsbil?  

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det Förmånsbil. Arbetsgivaren står som leasetagare och betalar leasingavgiften. Det räknas som en förmån att du får använda bilen för privatkörning och därför betalar du en förmånsskatt.

Kör hållbart och säkert

En Förmånsbil ger dig möjligheter att köra en ny, hållbar bil med senaste funktioner inom säkerhet, komfort och uppkoppling. Eftersom reglerna för förmånsvärde dessutom är fördelaktiga för el-, hybrid- och gasbilar, kan det också vara en möjlighet för dig att köra bil med mindre avtryck. 

Bil kör på skogsväg
Kvinna som ler bakom en bil

Vad är förmånsvärde?

Om du har förmånen att få använda din tjänstebil privat uppstår ett så kallat förmånsvärde för bilen. Förmånsvärdet är en skattepliktig förmån och betalas genom att värdet av bilförmånen läggs på din bruttolön och skatten dras sedan baserat på det beloppet. Om din arbetsgivare även står för drivmedelskostnaden på dina privata mil ska även detta förmånsbeskattas. Detta värde för drivmedlet kan även kallas för rörligt förmånsvärde eller drivmedelsförmån.

Hur beräknas förmånsvärdet? 

Hur mycket skatt du ska betala när du har en förmånsbil beror på förmånsvärdet för den bil du har valt. En bilförmån beräknas utifrån en schablon där bland annat nybilspriset, extrautrustning och fordonsskatten påverkar förmånsvärdet. Nybilspriset är det pris bilen hade när den introducerades på den svenska marknaden och fastställs av Skatteverket. Som extrautrustning räknas tillbehör som inte ingår i nybilspriset. Det kan t.ex. vara automatisk växellåda, dragkrok, extraljus, läderklädsel, metalliclack och motorvärmare. Det beräknade förmånsvärdet räknas ihop med din lön vid beräkning av din skatt. 

Hur ser företagets bilpolicy ut?

Ditt företag har en policy för tjänstebilar och förmånsbilar som påverkar vilka bilar du får välja och hur du kan använda dem.  

Det kan handla om bränslehantering, försäkring, underhållsansvar och mer. Stäm av med bilansvarig på ditt företag om vad som gäller. 

Bil på en grusväg på hösten
Man med keps som tittar på sin mobiltelefon

Bekymmersfritt sätt att ha bil 

Med Förmånsbil vet du vad bilen kommer att kosta dig varje månad. I många lösningar ingår hantering av service, reparation och försäkring. Som förare behöver du inte oroa dig för det framtida restvärdet när det är dags att byta bil, eftersom det är företaget som leasar bilen.  

Personalbil via tjänsten

Om du inte kan få Förmånsbil via din arbetsgivare till följd av en viss tjänst, så kanske du kan få en Personalbil. Det är en förmånlig lösning för dig som förare och innebär lägre kostnader än om du äger bilen privat. Företaget står för kostnaden på bilen och du betalar via ett förmånsvärde. 

Kvinna med solglasögon i en bil i rörelse

Hitta rätt form för era företagsbilar

Med våra erbjudanden Small, Medium och Large Fleet är det lätt att hitta en lösning som passar just ditt företag. Vi erbjuder finansiering, administration och hantering av företagets alla bilar och bilrelaterade kostnader.