GUSTAF AVANDER, STRATEGY ANALYST

Jag är med och påverkar bankens framtid

Insikt i bankens alla affärsområden och påverkan inom dessa. Hur går det till? Gustaf berättar.

Från corona till Kundservice

Jag valde att studera på universitet i USA eftersom jag där kunde kombinera fotboll med studier. Tanken var att jag skulle vara kvar i USA och jobba efter examen men när corona bröt ut var jag tvungen att åka hem till Sverige. Jag hade en kontaktperson på Ziklo så det blev naturligt att kolla läget här på banken.

Nu har jag varit här i snart 4 år. Första året var jag på kundservice och därefter har jag jobbat som Strategy Analyst. Kundservice var en bra ingång i banken. Jag lärde mig väldigt mycket om vad kunderna frågar om och hur allt fungerar med våra kort, system och finansieringsdelar. Den kunskapen har jag haft stor nytta av i mitt strategiarbete.

Jag får ta mycket ansvar i min roll som Strategy Analyst. Det är kul, väldigt givande och jag utvecklas ständigt.
Gustaf Avander, Strategy Analyst
En man som använder en mobiltelefon.

Vad är en strategisk roadmap?

Jag jobbar med bankens fem affärsområden – OEM, Retail, Fleet, Payments och Trucks. Min roll är att skapa och följa upp en strategisk roadmap för dem. Roadmapen brukar vara på en 5-årsperiod och visar vilken riktning vi går i och vilka initiativ vi ska ta för att gynna både affären och bankens kort- och långsiktiga strategi. Tillsammans med den ansvarige för respektive affärsområde sätter vi upp projekt som ska spegla målen. 

I ett projekt är min huvudsakliga roll att göra förstudier och utredningar baserat på roadmapen. I förstudiefasen gör jag en marknadsanalys och i utredningsfasen tittar vi på våra egna system och vilka IT-lösningar som skulle krävas för att ta projektet i mål. När vi sedan går in i releaseplanering tillsätts en projektledare från Tech & Innovation och min roll blir mer stöttande. 

Om Gustaf

Namn: Gustaf Avander

Ålder: 27

Avdelning: Strategy i Strategy & Marketing

Roll: Strategy Analyst – Skapar och följer upp strategisk roadmap för bankens affärsområden

Tid på Ziklo: Började 2019

Utbildning: Kandidat i Business Management, University of South Florida 

Ett öga mot omvärlden

En av mina uppgifter är att ha koll på trender och göra marknadsanalyser. Vad sker på marknaden, vad gör andra aktörer? Vad behöver vi ta hänsyn till? Jag måste ständigt ha ett öga ut mot omvärlden, till exempel skanna av trenderna kring framtida betalsätt. 

Insikt i alla affärer

Det bästa med mitt jobb är att jag har en central roll och får vara med i initiativ inom bankens alla affärsområden. Det är kul att få insikt inom flera områden och jag lär mig nya saker varje dag. Vi på Strategy tittar även på businessmöjligheter ”New Biz” som kan vara nya affärsmöjligheter som vi inte har idag i vår core, som ju är finansiering av bil. 

Jag får vara med i initiativ inom bankens alla affärsområden. Det ger mig en bra insikt i affärerna.
Gustaf Avander, Strategy Analyst

Vi tar ansvar tillsammans

Ziklo är en trygg och familjär arbetsplats med många härliga och drivna kollegor. Man kan vända sig till i princip vem som helst och mötas av hjälp och vägledning. Oavsett vilken roll man har i banken så får man ta mycket ansvar och vi jobbar tillsammans mot våra gemensamma mål. Det bidrar till att man vässar sin kompetens. Vi har även möjlighet att gå olika kurser under året och delta i konferenser eller event. Jag har t.ex. varit med på Bank Tech-dagen i Stockholm och eCar-expo. 

Distans som för en närmare

Vi har möjlighet till distansarbete vilket är betydelsefullt för mig. Mitt team är en liten grupp och det är lätt för oss att ha digitala möten. Min familj bor i Stockholm så jag passar på att åka upp ibland och då kan jag jobba hemifrån eller på vårt Fleetkontor som ligger i Stockhom.

Ziklo är en väldigt trygg och familjär arbetsplats med många härliga och drivna kollegor.
Gustaf Avander, Strategy Analyst