JOHAN HAMMAR, LEAD DEVELOPER TECH & INNOVATION

Jag är en generalist som kan lite om mycket

Varför lämnade Johan livet som IT-konsult? Och vad tror han om molnet? Här får du veta allt.

Lead Dev inom DevExp

Det kan vara mycket förkortningar inom techvärlden men jag är alltså Lead Developer inom vårt team Development Experience. Jag har jobbat som utvecklare sedan 2004 så nästan i 20 år nu. Min bana här började när jag blev kontaktad av Volvofinans, som banken hette tidigare. Det kändes bra att lämna konsultandet och prova på livet som anställd. 

Jag jobbar i ett plattformsteam som utvecklare. Våra kunder är våra kollegor i de andra utvecklingsteamen. Vi bygger tjänster och systemstöd som våra kollegor använder när de i sin tur bygger sina system. 

När jag började på banken kändes det bra att lämna konsultandet och prova på livet som anställd.
Johan Hammar, Lead Dev

Vi utvecklar plattformstjänster

En del i vårt arbete är att utveckla plattformstjänster för API-management som andra partners kan integrera med. Vi hanterar också byggsystemen som de andra teamen hos oss använder när de bygger sin mjukvara.

Ett exempel är ett team hos oss som har byggt API:er för Polestar, så när Polestar integrerar med oss så går det genom vår plattform. Ett annat exempel är open banking, till exempel EU:s betaltjänstdirektiv PSD2, där andra företag kan hämta våra kunders kontodata. Då är det ett team hos oss som tillhandahåller API:erna så att informationen kan hämtas.

Om Johan

Namn: Johan Hammar

Ålder: 43

Avdelning: Tech & Innovation

Arbetsroll: Lead Developer inom teamet Development Experience

Tid på Ziklo: Började 2015

Bakgrund: Utvecklare sedan 2004

Utbildning: Systemarkitekt på Högskolan i Borås

Fintech bolag med banklicens

Vi strävar ständigt mot att vara moderna och framåt och precis som för många andra företag så blir ju IT-delar allt viktigare. ”Ett fintechbolag med banklicens” beskriver Ziklo ganska bra. Jag har varit med på en spännande utvecklingsresa sedan start. Jag kom in på banken när vi började med CarPay och det innebar en positiv utveckling framåt, det fullkomligt exploderade kan man säga. 

Jag kom in på banken när vi började med CarPay och det innebar en positiv utveckling framåt, det fullkomligt exploderade kan man säga.
Johan Hammar, Lead Dev
Johan Hammar snett framifrån

Jag är en generalist

Jag har bra koll på hur Ziklo fungerar eftersom jag har varit här länge och känner många personer väl i de andra teamen. Jag skulle nog säga att jag är generalist snarare än specialist, jag kan helt enkelt lite om mycket. Det kan vara en fördel när man ska prata både med verksamheten, tekniska specialister, partners och leverantörer.

Cloud ligger i framtiden

Om jag skulle sälja in Ziklo till en techkompis skulle jag säga att det är ett fritt arbete med stora möjligheter att påverka de tekniker och system vi jobbar med. Vi har en modern teknikstack. Jag ser i framtiden att vi fortsätter med platform engineering. Kunskap inom cloud kommer vi att efterfråga och även utvecklare av alla slag.

Mix mellan kontor och remote

I mitt team ”träffas” vi varje dag, antingen på plats eller på distans. Vi har en daily stand up för att prata om vad vi har gjort och vad vi ska göra. Vi använder Scrum och jobbar i sprintar om tre veckor. Då har man ett väldefinierat scope för vad man ska jobba med.

Fotboll plus fotboll = familj

Jag bor lite utanför stan i Partille, så för mig är det bra att kontoret ligger så centralt i Göteborg. Det tar mig max 30 minuter att ta mig till kontoret kollektivt. På fritiden umgås jag mycket med min familj. Båda mina söner spelar fotboll och jag är tränare för min yngste sons fotbollslag så mycket av min tid går åt till det. Annars gillar vi resor och tog förra sommaren en trevlig biltur genom Europa med vänner. Och får jag ett tillfälle tar jag mig gärna ut i skogen på min mountainbike, det är frihet.