18 september 2023
Marianne Moberg är bilbranschens mäktigaste inom digitalisering

Volvofinans Bank har flera medarbetare på listan över Sveriges 100 mäktigaste kvinnor inom bilbranschen. Allra mäktigast inom kategorin digitalisering är vår IT-direktör Marianne Moberg.

En glad och ödmjuk Marianne

Egentligen är det inte så konstigt att Marianne Moberg står som vinnare i kategorin digitalisering på 2023 års lista. Hon har jobbat med framgång under lång tid i branschen och var ett av namnen på förra årets lista. Trots det är hon både glad och ödmjuk över juryns omnämnande.

– Det känns fantastiskt roligt och väldigt hedrande att ens bli nominerad tillsammans med så grymma kvinnor. Initiativet är jättebra då det visar vad kvinnor betyder i en traditionellt manlig bransch, säger Marianne Moberg strax efter att hon tagit emot den utmärkelsen på galan i Stockholm.

Det känns fantastiskt roligt och väldigt hedrande att ens bli nominerad tillsammans med så grymma kvinnor. Initiativet är jättebra då det visar vad kvinnor betyder i en traditionellt manlig bransch.
Marianne Moberg, IT-direktör

En av de viktigaste inom finansiering

Juryn motiverar utnämningen bland annat med att Marianne Moberg i sin roll som IT-direktör på Volvofinans Bank är en av Sveriges viktigaste aktörer inom fordonsfinansiering. Dessutom nämner juryn att hon alltid sätter människan i centrum sitt digitaliseringsarbete. Det är också människorna och kollegorna på banken som Marianne vill lyfta fram vad som hjälp henne till framgångarna.

– För att skapa fantastiska lösningar krävs fantastiska människor, säger Marianne Moberg som leder Volvofinans Banks techavdelning där cirka 200 medarbetare jobbar.

Uppdraget: Bygga en mobilitetsbank för en grön stad

Samtidigt är det digitaliseringens möjligheter som driver Sveriges mäktigaste IT-direktör i arbetet. Digitala lösningar som förändrar människors liv, skapar nya möjligheter för bankens kunder och är en viktig pusselbit i omställningen till ett samhälle med mindre klimatavtryck.

– Vi har världens coolaste uppdrag. Att bygga en mobilitetsbank för en grön stad, och att skapa de digitala finansiella förmågor som behövs för en hållbar mobilitet, säger Marianne Moberg.

FAKTA
Totalt fem kvinnor från Volvofinans på listan

Marianne Moberg, IT-direktör
Catharina Höweler, CPO
Frida Eliasson, CMO
Linda Pedersen, HR-chef
Samar Younan, account manager/systemägare

Listan med bilbranschens mäktigaste kvinnor

Varje år presenterar MRF, tidningen Motorbranschen och Wayke en lista över Sveriges 100 mäktigaste kvinnor inom bilbranschens. En jury har bland flera hundra nominerade utsett de mäktigaste. Indelning i sex kategorier: mäktigast generellt och mäktigast inom kategorierna digitalisering, hållbarhet, kompetens, förebild samt ungt stjärnskott. Juryns urval baseras framför allt på bred kompetens och uthållighet. Juryn tittar också särskilt på kvinnor som axlar en traditionellt manlig position och har ett modernt ledarskap, samt om de påverkar många i sitt arbete.

Fotograf: CHECK! Kommunikationsbyrå